Galerie foto

Aikido

Aikido – introducere

Aikido este, in fond, incununarea cautarilor intense si a studiilor minutioase facute de O Sensei Morihei Ueshiba in vederea crearii unei arte care sa corespunde cat mai fidel cu conceptual sau de arta martiala eficienta dar non-violenta. Intr-adevar, in Aikido nu exista atac, nu exista notiunea de agresiune, nici in ceea ce priveste tehnica si nici din punct de vedere moral.

A intoarce forta de atac a adversarului impotriva lui insusi este idea dominanta a acestei arte. A transforma puterea fizica a agresorului intr-o forta care in cele din urma il va afecata pe cel care a generat-o este o idee foarte generoasa dar foarte greu de inteles.

Privit din exterioar, Aikido pare o tehnica trucata, nerealista si chiar trasa de par, dar daca incepi sa practici cu rabdare si seriozitate vei vedea ca nu este nimic ireal si ca totul poate fi inteles si invatat aproape de oricine.

Tehnicile de sabie, Aikiken, si tehnicile de baston, Aikijo, vin sa copleteze multitudinea de tehnici si procedee pe care le puteti gasi in Aikido. De mentionat ca, tehnicile de sabie din Aikido sunt oarecum diferite de tehnicile din Kendo, mai mult decat atat, in Aikido nu exista Kata cu Sabia. De asemenea, Aikijo-bastonul din Aikido se manuieste diferit fata de bastonul similar din Jo-jutsu, desi exista multe similitudini.

Ueshiba nu a creat doar un numar de tehnici de auto-aparare interesante si eficiente ci si un mod de a trai, un mod de a intelege viata, lumea, Universul, un mod de a gandi, un fel de a fi.

Aikido cuprinde notiunea de armonie (Ai-armonie) ca principiu dominant, dar armonie in ceea ce priveste universul interior si exterior, relatia cu cei din jur si nu in cele din urma, armonie in tehnica si implicit intr-o confruntare reala. A-ti invinge adversarul fara a-l distruge este un mod de gandire si de actiune specific acestei arte deosebite.

Un veritabil Aikidoka este permanent in armonie cu al insusi, cu cei din jurul lui, cu natura lui interioara si exterioara, cu Universul. Cand vei ajunge sa intelegi acest mod de gandire vei intelege cu adevarat Aikido.