Galerie foto

Shaolin

Templul Shaolin.  Semnificatie…

Termenului Shaolin (Sil Lim, in canoaneza) sau Pdurea tanara are o semnificatie spiritual-filosofica desprinsa din filosofia Taoista¸ si anume, simbolizeaza tineretea, vigoarea, maleabilitata, flexibilitate si supletea. Aceste calitati sunt simbolizate, in cazul de fata, de copacii tineri, care, in timpul furtunilor violente se inclina fara sa se rupa si apoi revin nevatamati la pozitia lor initiala. In timp ce, copacii batrani sau lemnul mort, datorita rigiditatii care ii caracterizeaza, nu se pot indoi prea mult si de aceea in timpul furtunii de cele mai multe ori se rup. Asadar, conform conceptelor taoiste, tineretea, vigoarea, supletea, maleabilitatea si flexibilitatea sunt atribute ale vietii, in timp ce, rigititatea, duritatea, lipsa de flexibilitate si de mobilitate sunt considerate atribute ale mortii. Acest concept este valabil pentru toate artele martiale autentice si de aceea este un concept universal valabil.

Artele martiale nu se reduc la forta musculara si la conditia fizica si, ca atare, nu pot fi considerate sporturi. A folosi forta contra forta, chiar daca tehnica pe care o executi seamana cu vreo tehnica de arte martiale, inseamna in fond a nu practica arte martiale. Puterea mintii trebuie sa primeze pentru ca ratiunea si intelepciunea inving intotdeauna forta fizica (puterea muschilor). A lovi ca un disperat cu pumnii si cu picioarele  si a incasa cu suces loviturile dure ale adversarului, tine mai degraba de inertie mentala decat de ratiune.

Pentru a intelege cu adevarat artele martiale trebuie sa-ti folosesti cele doua mari atribute ale fintei umane si anume: puterea mintii si puterea inimii. Puterea mintii, asa cum am aratat mai sus, consta in capacitatea de a rationa, de a intelege si de a discerne, calitati fara de care procesul de invatare, de asimilare de informatii si de progres spiritual devine anevois daca nu chiar imposibil. Si apoi, sa nu uitam dictonul: somnul ratiunii naste monstrii.

Puterea inimii este un alt mare atribut al fintei umane si consta in puterea de a simtii chiar si acolo unde mintea se impotmoleste. La un moment dat, dupa multi ani de studiu si dupa ce ai invatat forma exteriora a tehnicilor de arte martiale, va trebui sa patrunzi dincolo de acest aspect exterior al tehnicilor de arte martiale, pentru a le intelege esenta. Pentru a face acest lucru ai nevoie de puterea inimii, de puterea sentimentului, de simtul intern atat de aclamat in toate arte martiale si, in fond, atat de putin inteles.

Acest duet, minte si inima, trebuie sa fie arma cea mai puternica a unui adevarat practicant de arte martiale. Desigur, si forta, si conditia fizica sunt importante insa intr-o masura mai mica decat s-ar putea crede la o privire superficiala.

Asadar, conceptul Shaolin este simbolul vietii deoarece semnifica supletea, inteligenta, ratiunea, discernamantul, puterea interioara, sentimentele controlate, etc.