Galerie foto

Wing Chun

WING CHUN – UN STIL INEDIT

Initierea si chiar perfectionarea in stilurile de lupta clasice, cu miscari uneori prea largi, prea complicate si chiar inutile, cu posturi de lupta greoaie, necesita un timp indelungat de invatare si un efort considerabil din partea practicantilor. De aceea, maestrii Shaolin au inventat un stil mai usor de invatat dar si mai eficient. Acest stil, care mai tarziu a fost denumit Wing Chun, foloseste garzi lejere si verticale dar foarte mobile, lovituri scurte dar energice si un sistem de blocaje practic impenetrabil. Modul in care a fost conceput a avut in vedere nu numai eficienta maxima in lupta dar si economia de energie atat de necesara in timpul unei confruntari de lunga durata chiar impotriva mai multor adversari.

Pe de alta parte, nu trebuie sa facem gresala de a considera celelalte stiluri mai putin eficiente chiar daca sunt mai greu de invatat din punct de vedere al efortului fizic necesar dar si a tehnicilor mai elaborate si mai epuizante ca in cazul Wing Chun-ului. Fiecare stil in parte a fost conceput sa ofere solutii, mai mult sau mai putin eficiente, pentru toate situatiile de lupta posibile. A desconsidera celelalte stiluri inseamna, de fapt, a nu intelege artele martiale si a da dovada de o mare naivitate. Desconsiderarea adversarului duce de cele mai multe ori la pierderea luptei.

Sigur ca Wing Chun a fost conceput ca pe un stil de lupta foarte eficient, insa asta nu inseamna ca oricine practica Wing Chun devine peste noapte invincibil. Trebuie sa te supui unui proces de instruire de lunga durata (circa 10 ani) sub indrumarea unui maestru cu adevarat experimentat si numai in acest fel vei avea sansa sa devii intr-o zi un luptator talentat si eficient. A invata Wing Chun si, in general, arte martiale dupa casete video, CD-uri, din carti sau de la instructori fara o experienta reala inseamna, de cele mai multe ori, a invata gresit. Naivitatea nu poate fi motivata cu entuziastm, fie el si de lunga durata, iar lipsa de responsabilitate poate duce uneori la rezultate nedorite.