Galerie foto

TAO

TAO-forme traditionale

Tao este un termen preluat din taoism si inseamna “cale” cu sensul de mod de viata, mod de gandire, autodisciplina mentala si fizica, autocontrol, conduita morala, etc. Astfel, in Taoism a practica Tao insaemna a merge pe cale, iar capatul caii este perfectiunea sau iluminarea sau atingerea constintei cosmice.

Fiecare scoala de Kung-fu se caracterizeaza printr-un numar mai mic sau mai mare de tehnici specifice, printr-un anumit mod de lupta si de executie a tehnicilor, printr-o tactica de lupta diferita de a celorlalte stiluri, etc. Toate aceste elemente, care constituie esenta fiecarei scoli in parte, se regasesc in intregime in Tao, de aceea practicarea formelor traditionale specifice este obligatorie.

Wing Chun Kuen cuprinde trei Tao fara arme, un Tao la manechinul de lemn (Mok Yan Jong Fa), un Tao cu cutitele fluture (Bot Jaam Do sau Bart Cham Dao) si un Tao cu bastonul lung (Loke Dim Boon Guan sau Luk Dim Boon Kwun). Anumiti maestrii de Wing Chun au mai adaugat si alte forme traditionale sau au modificat modalitatea de executie a tehnicilor specifice, ca de plida: William Cheung, Leung Ting, Augustin Fong, etc. dar asta nu ne impiedica sa mentinem varianta traditionala ca metoda de baza. Punctul de vedere al acestor maestrii merita sa fie luat in seama pentru ca este vorba de mari maestri de Wing Chun cu o experienta in domeniu de aproximativ o jumatate de secol. Totusi, este bine sa tii cont, in cele din urma, de modul in care a fost predat Wing Chun Kuen de Yip Man, cel care a fost ultimul mare maestru al acestui stil pe linie descendenta directa.

Iata, in cele ce urmeaza, descrierea succinta a celor trei Tao fara arme din Wing Chun:

Sil Lim Tao sau Mica idee, este prima forma traditionala care se invata in Wing Chun Kuen. Se mai numeste Siu Nim Tau sau Saam Pai Fat (rugandu-te de trei ori lui Buddha). Sil Lim Tao se practica in intregime din pozitia neutra -Yee Chi Kim Yeung Ma, fara deplasare, fara eschive si contine baza tehnicilor din Wing Chun Kuen: Tan Sau, Huen Sau, Fook Sau, Wu Sau, Gum Sau, Lan Sau, Fak Sau, Jut Sau, Gwat Sau, Lau Sau, Bong Sau, etc. De asemenea, in aceasta forma incipienta traditionala apar tehnici de lovire directe cu pumnul, cu palma si cu degetele.

Chum Kiu Tao sau Forma bratului iscoditor, este a doua forma traditionala din Wing Chun Kuen. Pe langa o serie de tehnici prezente si in primul Tao, in cel de-al doilea apar tehnici de picior, deplasare inainte (Tor Ma), eschiva (Chor Ma), lovitura upercutanta de pumn, tehnici de lovire cu cotul, etc.

Biu Gee Tao sau Biu Tze Tau este a treia si ultima forma traditionala fara arme din Wing Chun Kuen si inseamna A strapunge cu degetele. In aceasta forma traditionala apare pasul circular Huen Bo, lovitura de pumn circulara si mai multe tehnici de cot si de lovire cu degetele.