Galerie foto

Personalitati

PERSONALITATI

Ng Mui, a fost singura femeie admisa la Templul Shaolin din provincia Honan. Se spune ca Ng Mui era, de asemenea, experta in “Stilul Florii de Prun”. Dupa ce a scapat din asediul templului, provocat de manciurieni, s-a retras la Templul Cocorului Alb. Mai tarziu, avea s-o intilneasca pe Yim Wing Chun, o orfana dintr-un sat din apropiere, pe care avea s-o initieze in tainele stilului cunoscut in prezent sub denumire de Wing Chun “Frumoasa primavara” (Wing Tsun sau Wing Tzun este denumirea cantoaneza),

Yim Wing Chun, este practic cea care avea sa dea numele sau noului stil si avea sa dezvolte si sa afirme acest stil intr-o lume a artelor martiale dominate de barbati. I se atribuie, de asemenea, dezvoltatrea tehnicilor de Chi Sau prin adaugarea unor tehnici specifice din stilul calugaritei, Tang Lang Kuen.

Yip Man, este considerat ultimul mare maestru al acestui stil pe linie descemdenta directa. A initiat in tainele Wing Chun-ului un numar mare de elevi printre care Leung Ting, William Cheung, Yip Chun (fiul sau), Bruce Lee, etc. Dorinta sa a fost aceea de a internationaliza Wing Chun-ul si de a-l fece accesibil tuturor adeptilor indiferent de rasa. A decedat in Decembrie 1972, la varsta de 79 de ani.

Bruce LeeBruce Lee, actor american de origine chineza, protagonist a unor filme de referinta in domeniu (Marele sef, Drumul dragonului, Pumnii furiei, Intrarea dragonului, Jocul mortii). A fost cel care a contribuit cel mai mult la afirmarea Wing Chun-ului pe plan international datorita filmelor in care a jucat si a celebritatii pe care a avut-o si pe care inca o mai are. Idol a mii de tineri din toate colturile lumii, Bruce Lee a influentat practic ireversibil artele martiale in special datorita stilului conceput de el, si anume: Jeet Kune Do sau “calea pumnului care intercepteaza”. Jeet Kune Do se bazeaza in mare masura pe tehnici si concepte de lupta din Wing Chun, dar a imprumutat si tehnici din Karate, Ju-jutsu, Aikido, Box european (in special din stilul lui Casius Clay), etc. In prezent, de promovarea stilului Jeet Kune Do se ocupa Dan Inosanto, cel care i-a fost deopotriva prieten si elev. A decedat in plina glorie la 20 Iulie 1973, la varsta de 32 de ani, in conditii neelucidate pe deplin.

Yip Chun este vorba de fiul lui Yip Man, cel care incearca, nu fara succes, sa continuie traditia familiei Yip. Maestrul Yip Chun preda, in prezent, Wing Chun, in Hong Kong in cadrul asociatiei Wing Tsun Athletic Association, al carei presedinte este.