Galerie foto

Jeet Kune Do

Jeet Kune Do. Un concept nou si totodata vechi

jet kune do

Jeet Kune Do, un stil marca Bruce Lee, un mod de a interpreta artele martiale, un mod de a se exprima prin intermediul artelor martiale, expresia unei personalitati profunde, dar mai mult decat orice altceva, un concept, un mod de gandire, un mod de viata, o filosofie.

De ce Jeet Kune Do? De ce aceasta denumire? Ei bine, este vorba despre combinatia a mai multor stiluri de arte martiale sau, mai bine zis, este o combinatie de tehnici din mai multe stiluri de arte martiale si sporturi de lupta. Jeet, este varianta americanizata a verdului Jet, care in acest caz inseamna a tasni‚ Kune‚ inseamn pumn in limba chineza dar are si sensul de stil sau scoala de arte martiale. O alta varianta a acestui termen este Kuen cu acelasi inteles. Do este varianta japoneza a termenului Dao sau Tao, ceea ce inseamna: cale spirituala, mod de gandire, mod de viata, etc. Acest ultim termen se regaseste in denumirea tuturor artelor martiale japoneze (Karate-Do, Aikido, Kendo, etc.) cu mici exceptii. Asadar Jeet Kund Do s-ar putea traduce “Calea pumnului care inercepteaza”. In acest caz, a intercepta inseamna a opri, in faza incipienta, orice atac al adversarului sau, mai bine zis, a opri orice intentie de atac a adversarului.

Jeet Kune Do are la baza tehnici si concepte de lupta din Wing Chun Kuen, Shaolin Kuen, Karate, Ju-Jutsu, Aikido, box european (in special stilul de lupta a lui Cassius Clay, in mare voga la acea data), etc. Baza o constituie, insa, Wing Chun de unde provin majoritatea tehnicilor dar si conceptual de baza si anume: principiul liniei drepte; cu alte cuvinte: a ataca direct, in linie dreapta, fara miscari inutile si fara sa stai prea mult pe ganduri. Miscarile inutile, prea largi si garzile prea complicate nu fac altceva decat sa iroseasca energie si timp intr-un mod inutil. Atunci cand viata iti este pusa in pericol nu este timp sa stai pe ganduri si sa analizezi ci trebuie sa actionezi repede, fara sovaire. Asadar, ideea de a actiona direct provine din Wing Chun, deci nu este un concept nou. Ceea ce este nou, in acest caz, este tehnica si medoda folosita pentru a pune in practica acest concept. Astfel, daca la stilurile clasice se folosesc garzi cu partea stanga in fata pentru a putea lovi cu putere maxima cu mana si cu piciorul din spate, in Jeet Kune Do garda este inversa, adica cu partea dreapta ininte. Garda de Jeet Kune Do (cu partea dreapta ininte) permite folosirea piciorului si a mainii drepte atat pentru atac cat si pentru aparare. Loviturile si blocajele cu mana si cu piciorul din spate necesita mai mult timp pentru executie, in timp ce, folosirea directa a mainii si a piciorului din fata conduce la o executie mai rapida si mai eficienta a tehnicilor. De obicei se pun inainte partea care te avantajeaza mai mult, respectiv: dreapta pentru dreptaci si stanga pentru stangaci. Si aceasta idee, de a ataca si a bloca cu mana si cu piciorul din fata, apartine tot de Wing Chun, astfel, in Wing Chun, mana din fata se numeste: mana care cauta sau bratul iscoditor si are acelasi rol ca in Jeet Kune Do, iar mana din spate este mana care protejeaza. Deci, nici in acest caz conceptul nu este nou ci doar modul de aplicare. Iata ca, pentru a practica Jeet Kune Do trebuie sa ai cunostinte temeinice de Wing Chun.

Bruce Lee nu era de acord cu limitele dintre stiluri asa cum sunt ele impuse de majoritatea instructorilor. El considera ca, pe de o parte, toate artele martiale au in fond acelasi numitor comun, acelasi principiu de baza si numai metodele de aplicare sunt diferite, pe de alta parte, oricine isi poate completa stilul de lupta cu tehnici din alte stiluri fara a incalca astfel vreun tabu anume. Exista foarte multe minti rigide care considera ca daca practici un stil anume nu mai poti sa mai practici, in acelasi timp, altul chiar total diferit de primul.

Bruce Lee nu a creat Jeet Kune Do pentru ca Wing Chun Kuen, stilul pe care il practicase sub indrumarea lui Yip Man, nu era un stil eficient ci pentru ca nu se putea exprima doar in limitele unui singur stil. Avea nevoie de un sistem de lupta mai dinamic, insa, bazat in special pe concepte si tehnici de lupta din Wing Chun.