Galerie foto

Bruce Lee – Filmografie

Filmografie

Bruce Lee a jucat in numeroase filme, in unele in roluri secundare, in altele in rolul principal.

 • In 1966 i se atribuie rolul lui Kato, un personaj secundar din serialul Tv Viespea Verde (The Green Hornet) alaturi de actorul Van Williams. The Green Hornet s-a filmat doar un sezon (1966-1967).
 • Apare apoi tot in rolul lui Kato in trei episoade ale serialului pentru televiziune Batman,
 • A mai avut roluri secundare in serialele pentru televiziune Ironside si Here Come the Brides (1969),
 • In 1969 are o scurta aparitie in filmul Marlowe cu James Garner in rol principal.
 • In 1971 apare in patru episoade ale serialului pentru televiziune Longstreet.
 • Mai tarziu, Bruce Lee a avut ideea unui serial pentru televiziune cu denumirea Luptatorul (The Warrior), in care urma sa joace rolul unui calugar Shaolin ajuns in Vestul sabatic, unde avea sa infrunte multe primejdii. Din pacate, Warner Bros, producatorul serialului, si-a insusit ideea acestui serial si dupa ce a schimbat denumirea serialului in Kung-fu a acordat rolul principal lui David Carradine, un necunoscator al artelor martiale.
 • In 1971, se intoarce in Hong Kong unde, faimosul regizor Raymond Chow, ii ofera rolul principal in filmul Marele sef (The Big Boss). Filmul a cunoscut un succes de casa enorm, ceea ce a facut din Bruce Lee cea mai cunoscuta vedeta a filmelor de actiune din acea perioada.
 • Dupa numai un an, in 1972, Bruce Lee primeste rolul principal in filmul Pumnii furiei (Fists of Fury) care a avut, de asemenea, un mare success.
 • In urmatorul film Drumul dragonului (Way of the Dragon) care a fost turnat in anul 1972, Bruce Lee a fost deopotriva scenarist, regizor, actor principal si coregraful scenelor de lupta. In acest film apare alaturi de alti artisti martiali celebrii (Bob Wall, Dan Inosanto, etc.) si Chuck Norris, cel care avea sa devina, dupa disparitia lui Bruce Lee, cel mai titrat actor martial al Statelor Unite. De altfel, Bruce Lee este cel care l-a lansat pe Chuck Norris in lumea filmului american si international. Si acest film a avut un mare success de casa.
 • Fara indoiala, filmul de apogeu a lui Bruce Lee a fost Intrarea dragonului (Enter the Dragon) filmat in anul 1973 si in care a interpretat rolul principal. Acest film a fost produs, in premiera, de doua case de productie foarte renumite la acea data si anume: Golden Harvest si Warner Bros si l-a avut ca regizor pe Robert Clouse. Din pacate, numai la cateva luni de la terminarea filmarilor si inainte cu numai trei saptamani de premiera, Bruce Lee moare intr-un mod misterios si, oarecum, inexplicabil. Filmul a cunoscut un succes nemaiintalnit pana atunci la un film cu si despre arte martiale.
 • Ultimul sau film, pentru care urma sa fie scenarist, regizor si actor principal, s-a numit Jocul mortii (The Game of Death). Filmarile la acest proiect cinematografic au inceput in 1973 insa au fost intrerupte pentru a face loc unui alt proiect mai important la acea data si anume Intrarea dragonului (Enter the Dragon). Din pacate, Bruce Lee moare intre timp si nu apuca sa traga decat 100 de minute de pelicula insumand si dublele. Mai tarziu, Robert Clouse, regizorul filmului Intrarea dragonului si Raymond Chow, directorul casei de productie Golden Harvest, reusesc sa termine filmul folosindu-se de o dublura dar si de o parte din filmarile facute de Bruce Lee inainte de a muri. Filmul a avut premiera in 1979 si s-a bucurat, de asemenea, de mare succes.
 • O parte nefolosita a filmarilor facute de Bruce Lee a fost recuperata 22 de ani mai tarziu si a fost introdusa in filmul documentar: Bruce Lee: A Warrior’s Journey.