Galerie foto

Shinobi

Shinobi

Shinobi, maestrii ai furisarii si ai deghizarii, umbrele noptii, maestrii ai iluziei, sau mai pe scurt, Ninja, asa cum sunt cunoscutii de o lume intreaga. Arta pe care o practicau se numeste Nin-jutsu sau Ninpo si cuprinde o tehnica variata si complexa.

Instruiti si caliti in antrenamente lungi si grele pe parcursul unei perioade de cel putin 10-15 ani, nu cunosteau teama, nu renuntau la scopul lor nici daca asta i-ar fi costat viata, nu sovaiau nici o clipa atunci cand trebuia sa duca la bun sfarsit o misiune. Atacau noaptea, prin surprindere, dupa ce in prealabil studiesera foarte bine terenul, apoi dispareau in neant la fel de misterios cum au aparut si fara ca cineva sa poata reactiona in vreun fel. Pareau niste spirite ale noptii, intangibile, ireale, desprinse parca din legendele cu personaje supraomenesti. Provocau panica si disperare printre adversari; era acea teama care te cuprinde atunci cand esti convins ca lupti impotriva unor forte supranaturale, de neoprit. Din acest punct de vedere se poate spune ca erau si veritabili maestrii ai iluziei.

Samuraii ii priveau in acelasi timp cu teama si cu dispret deoarece atacau intotdeauna din intuneric, prin surprindere, folosind metode neconventionale, metode pe care ei le considerau nedemne, neonorante. Nu trebuie sa intelegem gresit, samuraii erau luptatori iscusiti si priceputi in arta luptei cu sabia (Ken-jutsu), in arta scoaterii sabiei din teaca (Iai-jutsu), in arta luptei corp la corp (Ju-jutsu), etc. Nu degeaba in Nin-jutsu se studiaza, printre altele, si tehnica de lupta a vechilor samurai pe care Hatsumi Sensei o numeste Samurai-jutsu (tehnica samurailor). Numai ca, un Ninja nu ataca niciodata direct, fata in fata, decat daca era convins ca este superior adversarului sau daca nu avea alta alternativa. De altfel, tehnica de lupta Ninja era conceputa in asa fel incit sa poata face fata unor adversari mai puternici, mai numerosi si mai iscusiti. Astfel, pentru a invinge, pentru a duce o misiune la bun sfarsit trebuia sa se foloseasca de orice situatie prielnica, de orice tehnica oricat ar fi fost de neonoranta.

Iluzie? Magie? Supranatural? Sau poate niste indivizi foarte bine pragatiti si instruiti, cunoascatori ai unor tehnici si metode de lupta performante care le permitea sa-si caleasca nu numai trupul ci si mintea. Consideram ca aceasta ultima varianta este cea mai plauzibila.

Antrenamentele se desfasurau in muntii cei mai greu accesibili si feriti de privirile indiscrete ale adversarilor. Metodele de antrenament erau dure dar cuprindeau o tehnica variata. Erau maestrii in lupta corp la corp (Tai-jutsu), se pricepeau foarte bine si la aruncatul lamelor metelice (Shaken-jutsu, Shuriken-jutsu), puteau manui cu usurinta tot felul de arme, de la cele mai usoare la cela mai grele, de la cele arhaice la cele moderne (Ken-jutsu, Tanto-jutsu, Naginata-jutsu, So-jutsu, etc.), se puteau ascunde in pamant pentru a astepta momentul prielnic atacului (Donton-jutsu), se puteau catara cu usurinta (Shoten-jutsu) etc.

Datorita pregatirii speciale si a calitatilor lor deosebite, dar si a modului de a actiona, luptatorii Shinobi erau temuti in intreaga Japonie medievala. Desi acele vremuri au apus demult, tehnica Ninja s-a perpetuat pana in zilele noastre, dar adaptata la conditiile societatii moderne.