Galerie foto

Bujinkan Budo Taijutsu

Bujinkan Budo Taijutsu

In 1970, Masaaki Hatsumi infiinteaza organizatia internationala Bujinkan care are ca scop promovarea artei Nin-jutsu la nivel mondial, ca pe o metoda foarte complexa si foarte eficienta de autoaparare. Desi este vorba despre Nin-jutsu, Hatsumi Sensei isi numeste arta Budo Taijutsu dorind probabil sa faca diferenta intre vechea arta a luptatorilor Ninja, care isi foloseau cunostintele si abilitatile pentru eliminarea fizica a oponentilor, si Nin-jutsu modern, care este o excelenta metoda de autoaparare, de o complexitate nemai intalnita la alte stiluri de lupta.

Bujinkan Budo Tai-jutsu se bazeaza pe noua traditii sau noua scoli de lupta traditionale mai mult sau mai putin diferite:

De altfel cifra noua are o semnificatie aparte in Nin-jutsu, de exemplu: sunt 9 Kyu (grade inferioare), 9 Dan (grade superioare), 9 scoli traditionale, 9 taieri (Kuji Kiri), scoala celor 9 demoni zei (Kukishinden Ryū), etc.

In conformitate cu Bugei Ryuha Daijiten, conducatorul organizatiei Bujinkan este Masaaki Hatsumi, care ii succeed la conducerea organizatiei lui Takamatsu Toshitsugu.

In organizatia Bujinkan se promoveaza Tai-Jutsu (incluzand Taihen-jutsu, Daken Tai-jutsu, Ju-Tai-jutsu, Koppo-jutsu, Koshi-jutsu), Biken-jutsu (se studiaza: Katana-sabia de samurai, Ninja To sau Shinobi To-sabia Ninja, Odachi-sabia mare, Wakizashi-sabia mica, Tanto-cutitul), B0-jutsu (se studiaza lupta cu bastoane de lungimi diferite), So-jutsu (lupta cu sulita), Naginata-jutsu (lupta cu Naginata), Tessen-jutsu (lupta cu evantaiul de fier), Jutte-jutsu (Jutte-o arma identical cu Sai-ul din Kobudo dar prevazuta numai cu un brat), Kama si Kusarikama (secera si secera cu lant), Shuriken-jutsu (tehnica aruncarii cu lame metalice) Shaken-jutsu (tehnica aruncarii cu stelute metalice), Kusari-fundo (un lant cu doua greutati in capete), etc.

Sistemul de gradare in Bujinkan este diferit fata de alte scoli de Nin-jutsu. De obicei se acorda 9 Kyu (grade inferioare) si 9 Dan (grade superioare). Hatsumi Sensei a schimbat aceste reguli, astfel: la gradele inferioare (Kyu) s-a mai adaugat un grad, Mu Kyu (adica fara Kyu), si este primul grad care se obtine intr-un Dojo de Nin-jutsu; la gradele superioare (Dan) s-a mai adaugat inca 6 niveluri, cu alte cuvinte, in loc de 9 dan (cum este traditional), se acorda 15 dan. Sistemul de gradare superior se divide in trei cartegorii: intre 1 si 5 Dan se numeste Ten (cer), intre 6 si 10 Dan se numeste Chi (pamant) si intre 11 si 15 Dan se numeste Jin (om). De asemenea, ultimile cinci grade, care corespund simbolului Jin, simbolizeaza cele 5 elemente: chi (pamant), sui (apa), ka (foc), fu (vant) si ku (vid).

Hatsumi Sensei a mai introdus si notiunea de Shidoshi sau instructor de Nin-jutsu si care se este valabila numai in cadrul organizatiei Bujinkan. Pentru a fi Shidoshi trebuie sa detii cel putin 5 Dan. Un Shidoshi care detine minimum 6 Dan poate sa ofere pana la 4 Dan maximum. Gradele de la 5 Dan in sus se acorda numai de Hatsumi Sensei si numai dupa trecerea unui test special numit Sakki.