Galerie foto

KIHON

KIHON

Kihon este baza antrenamentului de Karate si consta in repetarea tehnicilor si combinatiilor de baza sau avansate in vederea invatarii corecte si a perfectionarii. Kihon-ul se poate executa static (fara deplasare, din Kiba Dachi, Yoi Dach, Zenkutsu Dachi, etc.) sau cu deplasare in directii diferite (inainte, inapoi, in lateral, oblic). In timpul Kihon-ului se urmareste: pozitia corecta a picioarelor, traiectoria loviturii, respiratia corecta (inspir pe nas expir pe gura; finalizarea tehnicilor se face numai pe expir), atitudinea spiritului, concentrarea mintii, forta de lovire (Kime), folosire Kiai-ului, deplasarea corecta, etc.

Kihon-ul incepe cu invatarea si practicarea pozitiilor de baza, a deplasarilor si a intoarcerilor. Urmeaza apoi invatarea tehnicilor de lovire si a blocajelor. O parte importanta a Kihon-ului, in special pentru elevii avansati, este practicarea combinatiilor cu doua sau cu mai multe lovituri sau blocaje, pe unul sau pe mai multi pasi.

In Kihon-ul de baza tehnicile se executa mai intai “in aer” pentru a deprinde coordonarea perfecta a bratelor, a picioarelor si, in general, a intregului corp, dar si pentru a intelege si a invata “Kime-ul”. Dupa ce s-a ajuns la un anumit nivel de maiestrie in ceea ce priveste executia in aer a tehnicilor de baza, se poate trece la folosirea unui suport dur (Makiwara) pentru perfectionarea tehnicilor si intarirea bratelor si a picioarelor. Se poate folosi pentru acest gen de Kihon o Makiwara construita special pentru acest scop sau se poate folosi un sac de box, un copac, un zid, etc. Loviturile la Makiwara au drept scop intarirea oaselor, a muschilor, a tendoanelor si ajuta la formarea si intarirea armelor naturale ale corpului.