Galerie foto

Ce este KARATE?

CE ESTE KARATE-DO?

Karate, pronuntat corect Karate-Do, inseamna in traducere “Calea mainii goale” (Kara – gol; Te – mana; Do – cale spirituala, doctrina filozofica, mod de gandire, mod de viata). “Kara”, care se traduce in limba japoneza “gol”, are si o semnificatie mai aparte simbolizand si “Lipsa de intentii rele sau “Golit de intentii rele”. De aceea, Karate-Do se mai traduce uneori in mod simbolic, dar in deplina armonie cu spiritul artelor martiale, “Lipsa de rele intentii”. De asemenea, “Kara” mai inseamna si China, cu alte cuvinte in loc de “Calea mainii goale” am putea traduce “Calea mainii din China”. Intr-adevar, Karate provine din boxul chinezesc (Kung-fu) prin filiera Okinawa.

Karate este un stil de lupta care se bazeaza in special pe lovituri devastatoare aplicate in special asupra punctelor vitale. Pentru un karateka veritabil, care stie si poate sa utilizeza forta interna, de impact (Kime) corespunzator, intreg corpul adversarului poate deveni un punct vital. Aceasta utilizare a fortei interne nu se bazeaza, asa cum s-ar putea crede, pe masa musculara, ci pe viteza de executie, pe concentrare si pe coordonarea respiratiei. Conditia fizica in Karate, si in general in artele martiale traditionale, este un factor important insa nu esential. Nu cantitatea muschilor este importanta ci calitatea lor si capacitatea corpului de a rezista la efort. De altfel, o cantitate prea mare de muschi incetineste proportional viteza de reactie. In Karate, ca de altfel in toate artele martiale autentice, puterea muschilor este inlocuita cu puterea de concentrare.

In afara de lovituri, Karate mai cuprinde cosiri si secerari, proiectii, aparare impotriva atacului inarmat, aparare impotriva mai multor agresori, exercitii pentru constientizarea si marirea fortei interne, forme traditionale (Kata), etc. Anumite scoli de Karate folosesc si arta manuirii armelor neconventionale, Kobudo, pentru a completa tehnicile fara arme si pentru a marii, in felul acesta, eficacitatea Karate-ului.