Galerie foto

Kyusho

KYUSHO-actiune asupra punctelor dureroase

Cunoasterea in amanunt a punctele vitale (Kyusho) constituie una dintre obligatiile unui ju-jutsuka veritabil. Corpul uman are sute de puncte vitale dintre care maximum 80 sunt importante, iar dintre acestea circa 30 sunt obligatorii. Cunoasterea si folosirea punctelor vitale necesita cunostinte elementare de anatomie si fiziologie umana deoarece localizarea acestora se face in functie de situarea si de caracteristicile muschilor, tendoanelor, nervilor, vaselor sanguine, oaselor, etc.

Exista, bunaoara, puncte vitale care prin lovire pot provoca moartea instantanee sau patralizia partiala sau definitiva, in alte cazuri poate surveni sincopa si asa mai departe. Exista, de asemenea, un numar relativ mare de puncte vitale care, printr-o presiune corect executata cu degetele, poate provoca o durere atroce, ceea ce poate determina agreasorul sa slabeasca sau chiar sa elibereze stransoarea. De altfel, cu ajutorul presiunii asupra punctelor dureroase se poate imobiliza cu usurinta un agresor indiferent de forta acestuia.

Exercitile pentru intarirea si marirea masei musculare nu inlatura sensibilitatea punctelor vitale. Este foarte adevarat ca muschii intariti pot mari intr-o proportie apreciabila rezistenta acestor puncte, insa majoritatea raman la fel de sensibile ca si in cazul unui individ neantrenat. Singura modalitate de a inlatura partial sau definitiv efectul dureros ca urmare a lovirii sau presiunii acestor puncte o constitue practicarea zilnica a tehnicile interne gen Qi Gong, Yoga, Kokyu, etc. care au rolul de a intarii structura tesuturilor interne.